EL CLIMA

El següent mapa descata els diferents relleus geogràfics, com el Delta del Volga, el Caucas, l'altura, etc. Podem destacar que al nord el nivell de la terra esta per sota el nivell del mar, entre -75 i -20m, assolint al Delta del Volga els seus màxims. Mapa: El-laboració pròpia a partir del Caspian Sea Environnement Programme.

Al nord i l'est(sobretot) del Mar Caspi el clima és extremadament àrid, estacional, amb hiverns freds i estius càlids. Les precipitacions es solen concentrar a l'estiu, (Turkmenbaixi, al Turkmenistan, les precipitacions anuals són de 92mm i la temperatura mitjana de 14º). Aquesta zona, el nord i l'est del Mar Caspi, esta dominada per diversos deserts, al nord tenim el desert de Narin, prop del Delta del Voga, i a l'est, prop de la costa, tenim el gran desert del Karakum, una inmensa plana d'uns 350.000 km2 amb altituds entre els 100m i els 500m. En aquest desert a l'estiu s'arriben a temperatures de fins a 50º mentre que a l'hivern la temperatura extrema més baixa pot arribar fins a -35º.




Al nord, a la ciutat d'Astrahan, al delta del Volga, la precipitació anual mitjana és de 213mm, mentre que la temperatura és de 10.3º de mitjana anual. Com veiem el clima és força sec i a l'hivern fa un fred que pela, arrivant a -10º en ple hivern. A l'estiu la temperatura màxima es dispara i supera els 30º. Aquesta part no és tan extrema com la de l'est, però el clima té un clar caràcter continental.


En la regió de l'Azerbayan, el clima té caràcters subtropicals a la regió de Lenkoran (al sud del país, proper a la frontera amb l'Iran) la resta del país el clima és continental i força sec (precipitacions d'uns 300 mm anuals), la temperatura a l'hivern sol ser fregant els 0º, mentre que a l'estiu pot passar dels 30.

MAPA D'UBICACIÓ DELS CLIMOGRAMES

A continuació, podeu observar climogrames de diferents indrets del Caspi:

BAKU, AZERBAIDJAN
Climograma de Baku, la capital de l'Azerbaidjan, a la costa oest del Mar Caspi, podem observar que les precipitacions més importants són a la tardor i l'hivern assolint uns màxims de 30 litres el mes de Novembre, mentre que l'estació seca coincideix amb l'estiu. Les temperatures són baixes a l'hivern, sent el gener el mes més fred, amb una mitjana de menys de 5 graus.


FORT SCHEVSCHENKO, KAZASTAN

El següent climograma és el de Fort Shevtschenko, a la costa nord-est del Caspi, al Kazastan, ens mostra un clima continental amb uns hiverns molt freds (mitjana de gener, -23º!), i a l'estiu puja de mitjana fins als 25º, al juliol concretament. Les plujes i són bastant escasses, amb un total de 182 mm anuals assolits l'any 2007, plovent cada mes pràcticament el mateix (15 litres de mitjana).



KRASNOVODS O TURKMENBAIXI, TURKMENISTAN

La precipitació a Krasnovodsk, que està situada a la costa est, enfront de Baku i la península d'Axpheron, és molt minsa, només de 131 mm l'any2007, sent l'estiu la època més seca, en aquesta zona els rigors dels deserts freds hi és ben patent, les temperatures són fredes a l'hivern, una mitjana al gener de 2.3º, mentre que al juliol assoleixen els nivells de fins a 27º de mitjana, tenin una amplitud tèrmica anual de 25.4º. L'estacionalitat, doncs, hi és ben marcada.


RASHDT, IRAN

Al sud del Mar Caspi, concretament a la ciutat de Rasht, a la República Islàmica de l'Iran, trobem una forta diferència pel que fa al clima. Aquí les precipitacións hi són abundants, 1.351 mm l'any 2007, (la tardor és la època més plujosa, l'estiu, la més seca), les temperatures són una mica més suaus, el mes més baix de mitjana és el gener amb 6.3, mentre que a l'estiu 24.4 al juliol. Aquí tenim les selves temperades hircanianes, boscos que no han patit canvis importants des del terciari.

MAPA DE SITUACIÓ DEL MAR CASPI
Mapa: El-laboració pròpia a partir de Google Earth